Hoe je heel eenvoudig jouw data veilig houdt
Stel je eens voor. ’s Ochtends vroeg, vlak voordat je naar je werk gaat, scroll je nog vluchtig door de nieuwsberichten op je telefoon, wanneer er opeens een rilling over je rug schiet. “Dat kan niet waar zijn!” roep je. Maar met het hart in de keel, lees je in letters die steeds groter lijken te worden het bericht over twee harde schijven met gevoelige data die in een afvalcontainer zijn gevonden. Deze harde schijven blijken van jouw organisatie te zijn.
Hetzelfde overkwam het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zij het dat de harde schijven van het ministerie nog niet terecht zijn. Op deze schijven staan kopieën van 6,9 miljoen gescande donorkeuzeformulieren, oftewel de donorkeuze van zo’n 40% van de Nederlandse bevolking. Op de formulieren staat ook persoonlijke informatie, zoals naam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, burgerservicenummers en handtekening.
Waar bevindt de data van jouw organisatie zich?
In dit geval was het niet jouw organisatie die gevoelige informatie kwijt is geraakt, maar stel je voor dat het wel zo was. Wat zou er dan gebeuren? Een betere vraag is misschien: Hoe kan je zoiets voorkomen? Hier kan je pas antwoord op geven wanneer je exact weet over welke data jouw organisatie beschikt. Dan komen er meer vragen. Waar bevindt de data zich en hoe gevoelig is het? Wie beheert deze data? En hoe groot is het risico dat de informatie kwijt wordt geraakt of per ongeluk in de openbare ruimte terechtkomt?
Tegenwoordig vergaren we ongemerkt al snel heel veel data op allerlei datadragers. Het overzicht raken we dan ook snel kwijt. Tenzij we preventieve maatregelen nemen. Wil jij het overzicht en de regie over de data van jouw organisatie? Dan adviseren wij jou om deze data te inventariseren. De volgende stap is zorgen dat de data veilig is opgeslagen. Vervolgens schrijf je een eenvoudige werkwijze over hoe iedereen in de organisatie met de data omgaat. Daarbij geef je aan wie over welke data mag beschikken en wanneer data en datadragers vernietigd moeten worden.
Met alle liefde vernietigen wij jouw data
Nu kunnen wij ons voorstellen dat je niet zit te wachten op zo’n grootscheepse actie om jouw data te inventariseren en veilig te stellen. Voor jou is het immers geen alledaags werk. Gelukkig kunnen wij je helpen. Bij STROY zijn wij gespecialiseerd in datavernietiging volgens de veiligheidsklassen zoals vastgesteld door de ‘European Association for Data Media Security’ (EADMS). Wij adviseren en begeleiden je dan ook graag bij de inventarisatie en vernietiging van jouw data.
Wil jij ’s nachts rustig slapen in de wetenschap dat de data van jouw organisatie veilig is vernietigd? Neem contact met ons op. Met alle liefde vernietigen we jouw data tot kleine ‘bitjes’.
STROY – We would love to take your data to bits
0 reacties